tisdag 1 februari 2011

VEM OCH VAR ÄR SWERRE NYGREN?

Molnets Broder kom med posten. Det är mer ett häfte än en bok. Jag hade kunnat betala 250 kronor för den. Det var dock bara jag som bjöd. Utropet var endast nio kronor, på Tradera. Tänk att man kan bli så glad av att köpa saker.


Jag verkligen älskar den. Huvudpersonen är Herr Folke. Han svettas mycket. Han gillar att duscha och meta.


(Här är han sur för vattnet har tagit slut)


Det här är hans granne. Han kallar henne Lilla Fröken. Han tycker hon är jobbig. Hon älskar honom. Lägger parfymerade kärleksbrev i hans brevinkast. 


Titta noga vilken härlig kropp han har.


Lilla Fröken tvingar hem Folke på lunch. Hon har en dold agenda. Han är hungrig. Hon säger "Herr Folke tycker säkert jag är en fjolla som skriver kärleksbrev till honom?"
Jag har aldrig smakat maken till goda köttbullar. Tänker Folke. Sedan förstår ni vad som händer...


8 kommentarer:

 1. Helena du kommer tycka detta är en tråkig kommentar, men; Du borde överväga att skriva bildtexter under bilder ist. för över. Exempelvis gällande denna beskrivning av Molnets Broder. När man skrollar sidan ser man bildtexten, och läser den samtidigt som man endast ser föregående bild, det blir förvirrande.

  SvaraRadera
 2. Helena! Vilken bra blogg du har skapat. Du skriver väldigt underhållande (Kanske borde skriva en bok, eller artiklar till tidningar) Ni är ju även väldigt duktiga, vilket bygge ni startat, ser fram emot slutresultatet. Försökte göra som du sa och börja från början, men jag orkade då inte läsa allt, herregud va mycket du skrivit, ditt jobba och förhållande...finns det tid för sånt? Lycka till i fortsättningen, ska kolla in bloggen varje dag.
  / Simon

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Swerre Nygren var min pappa! :)

  MVH
  Uffe Nygren, illustratör

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Men på riktigt? Vilken grej att du hittade hit! Vem var han? Illustratör till yrket? Tecknade han fler böcker i samma stil?

  Hör gärna av dig tillbaka!

  Hälsningar Helena

  SvaraRadera
 5. Hej igen!
  Japp, på riktigt!
  Pappa jobbade som illustratör, reklamtecknare, grafisk formgivare och AD fram till sin död 1999. I början av sin karriär som anställd på reklamavdelningar och reklambyråer men sen som frilansare.

  Han började väl i princip rita redan som spermie. :)
  (Jag fick såg en av hans gamla skolböcker för länge sen och i princip varenda tom yta var fullritad med diverse figurer.)

  Barnböckerna var i början nåt som han satt och knåpade ihop hemma för att dryga ut hushållskassan när han blev frilansare.
  Tror grundidéerna till de flesta kommer från sagor han berättade för oss barn när vi var små.
  Barnböcker som jag har kvar:
  "Mini-Vicke", "När vi kom i TV", "Bakom gröna planket", "Molnets Broder", "Här kommer Drakob", "Bläckan", och min personliga favorit "Glödlampan som inte ville lysa" där Herr Folke slåss med en motsträvig glödlampa (och Fröken Frun).
  Jag har gått vidare i hans fotspår men jobbar mest med teknisk illustration och 3D-grafik. Pappa kunde verkligen teckna och rita "roliga gubbar" vilket jag är urkass på. Otroligt kul att du gillar pappas alster.

  MVH
  Uffe

  SvaraRadera
 6. Och hej, jag är Uffes syster Pia Nygren. :)
  Vår far var sjukt cool, med en knasig humor och jag måste få påminna om att han gjorde en del skivomslag, bland annat till skivan "Barnlåtar", av Hollingworth & Ljunman. Främst känd för den rara låten "Älgarna demonstrerar"....
  http://eclecticum.blogspot.se/2008/02/hade-aldrig-den-hr-men-jag-har-hrt-de.html
  (den tas bland annat upp i boken Proggiga barnböcker, som kom för något år sedan, mkt rolig)

  Han gjorde en del andra också, främst åt skivbolaget CBS, tex Factorys platta med låten "Efter plugget". Men jag gillar mer hans mer "cartoony" grejer, som barnboken du köpt. Vill också nämna att han fördärvade mig och min bror på ett bra sätt genom att tidigt leda in oss på tidningen MAD, där han var involverad, dvs han var god vän med Lasse O´Månsson och gjorde en del grejer med honom, även lite omslag till svenska utgåvan av HELP!/HJÄLP! som Lasse drog igång bland så mycket annat. Deras sjuka humor har påverkat mig och Uffe mycket, eller hur brollan? ;)
  Även jag rasslar i hans fotspår, är grafisk formgivare, men inte den illustratör Swerre var (eller som brorsan är!). Swerre arbetade i många manér, var även grym på realistiska bilder och detaljarbete.

  Uffe mailade mig om din blogg och jag blev alldeles varm i hjärtat; vår far gick bort alldeles för tidigt och mycket hastigt i cancer, 2002, så det här gladde oss båda mycket! Kram på dig! //Pia

  SvaraRadera
 7. Glöm inte skivomslaget:
  http://www.ginza.se/product/Product.aspx?Identifier=277071

  SvaraRadera
 8. Justja, Lasse, tack det glömde jag! (Lasse är polare med Uffe, för att förtydliga :) Dessutom dog Swerre 1999, jag är en virrig dotter jag.... //Pia

  SvaraRadera