fredag 29 april 2011

ETT MAGISKT HUS

Det har stått om det i tidningarna sedan ett år tillbaka, men det är först nu jag förstått dess storhet.


Åt lunch med Mathias. Tog kaffet på Mosebacke-kiosken. Han var bekymrad. Hans att-göra-lista var lång. Mathias är väldigt bra på att skriva och spela musik. 

Har dock svårare att genomföra de mindre roliga och icke kreativa måstena. De som desvärre ingår i jobbet att hålla ett band (utan manager eller bokare) vid liv.


Drack upp kaffet och gick till Woo. Strukturerade upp det illa åtgångna A4 pappret med knappt läsbara anteckningar.

Delade upp listan i tre kategorier. Allmänt. Nya skivan. Spelningar. Hade jag inte läst om ett nytt kulturhus för barn? Googlade. 

- Hej. Helena heter jag.
- Hej.
- Jo, det är så att jag ringer angående ett band som heter Bröderna Lindgren.
- Okej? (intresserad ton).
- Dom spelar musik för barn och vuxna.
- Jaha..
- Jag jobbar med att arrangera spelningar åt dem. Eftersom ni jobbar med barn tänkte jag att det var en idé att ta kontakt med er.
- Okej... (fortfarande intresserad).
- Förlåt. Egentligen jobbar jag inte för dem. Jag är ihop med en av bröderna och försöker hjälpa till när jag har lite tid över. Som nu, på lunchen.
- Jaha jag förstår (litet skratt). Vad spelar de för musik?
- Dom kallar det Vuxen Barnmusik. Dom har hittat på det begreppet själva. De skriver musik och text. Sedan handplockar de olika artister för varje låt. Tex Ebbot från Soundtrack, Nina Ramsby, Patrik Arve från Teddybears, Hajen, Britta Persson, Olle Ljungström mfl.


- Jaha, det låter intressant (uppriktig ton).
- Ja, de är bra. De har gjort två skivor. Den sista kom förra året. Den vann en Grammis för bästa barnmusik. Hur som helst, jag tror ni skulle gilla dem.
- Det låter som du borde ta kontakt med vår producent Tove Asplind. Jag tror säkert hon skulle vilja träffa dem. Hon ansvarar för den typen av evenemang.
- Vad bra, det ska jag göra. Visst har ni inte öppnat ännu?
- Nej, men vi jobbar för fullt. Det är meningen att vi ska ha premiär den första oktober.
- Aha. Jag har sett bilder på internet. Det är ett otroligt hus. Jag kan knappt förstå det.
- Ja. Det är magiskt.
- Ja. Tack då!
- Tack och hej!

---


1886 togs beslutet att Stockholm behövde en ny förvarings-plats för alla sina dokument. Pappershandlingar från riksdag, myndigheter, departement osv.


Under fyra år byggdes det 5.000 kvm stora Riksarkivet. Sedan verksamheten lämnade huset 1995, har det i princip stått tomt, men intakt. 

Från och med 1 oktober i år förvandlas huset på Riddarholmen i Gamala Stan, till ett palats för barn.


Arkivet byggdes med en stomme av gjutjärn för att öka brandsäkerheten. Alla våningsplan vilar på balkar av valsat järn. Balkarna bärs upp av smala gjutjärnskolonner. Dörrarna är av ångpanneplåt (vet ej vad det är men det låter brandsäkert).


Pga brandrisken vågade man inte dra in elektricitet i huset. Därför har byggnaden många stora och vackra fönster av järn. Dessvärre försämrade snabbt de förbipasserande ångloken ljusinsläppet med sitt sot.


Tragikomiskt nog har senare studier visat att järnet vid en brand skulle bli så pass varmt att det skulle ge vika och byggnaden därmed rasa ihop. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar