söndag 16 oktober 2011

NATURLIGT HÖG


Vid djupa förälskelser uppstår kemiska förändringar i människans hjärna. Forskarna påstår att mönstret är närmast identiskt hos alla förälskade par


Signalsubstansen dopamin som påverkar motivation och lust, ökar i både mängd och aktivitet.

Förälskade tänker och agerar som följd mindre rationellt. 
Symptomatiskt för förälskelsstadiet är också att man klarar sig på mindre mat och sömn. Paradoxalt nog känner man sig ofta mer upprymd och skärpt än normalt.


Sammantaget resulterar detta i en temporär personlighets-störning hos förälskade. Gränser och spärrar flyttas fram.


Tänker gör man först efteråt.


Efter ca 18 månader lugnar sig dopaminet. Snart är substansen tillbaka till sitt gamla vanliga jag. Så även du. Det är nu man upplever att "vardagen" träder in.

Många inser då att den de har framför sig inte är samma person de tidigare så gärna tappade omdömet för.Själv framstår du förmodligen inte heller lika spännande och oförutsägbar som du utan ansträngning var i början. Inte heller visar du dig vara positiv och pilsk dygnet runt.


Först när dopamin-förälskelsen är över, är du tillräckligt nykter för att avgöra om personen framför är någon du vill ha en nära relation med livet ut. Eller inte.

Bakom det förrädiska dopaminet ligger i sin tur evolutionen.


Uppsåtligen försöker den göra dig mer åtråvärd än vad du egentligen är. Med avsikten att få den andra parten att vilja ligga med dig i reproduceringssyfte

Och det innan du ska hinna inse att det kanske inte var en så genomtänkt idé.


När Andreas och Ida efter mindre än en månad oplanerat blev på tjocken såg de inga problem, bara lösningar. Tätt intill, fram genom en tjock kärleksdimma. For ever and ever oskiljaktiga.

Men som för de flesta andra ebbade förälskelsen så småningom ut och den vardagliga verkligheten smög in genom dörren.


Förhållandet dem emellan förändrades. Mängden kärlek försvann dock inte. Den kanaliserades bara mot en annat mål.Andreas och Idas naiva tro att de var oskiljaktiga for life visade sig alltså på ett sätt inte vara så enfaldig.


(Även om de aldrig kommer flytta ihop i något gult Brommahus som de fantiserade om när de en dag gick i husdrömmar).Vart jag ville komma - festligt att dopamin finns.


Mitt liv hade inte varit lika skoj. Om Andreas & Ida kunnat hålla sig kvar vid sina sinnes fulla bruk.

---
(STILLBILDER FRÅN "THE INDIAN RUNNER" & "TRUE ROMANCE")
(Fredrik, om du inte sett dessa filmer, se dem. Något att vara avundssjuk på...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar