söndag 30 december 2012

ÄNTLIGEN! - OM FORMGIVARNA AL & LENA EKLUND

Efter att jag för 12 år sedan hittade min första Lena & Al Eklund-pryl har jag googlat runt i hopp om att stilla min nyfikenhet på bakgrunden till de färgglada 70-tals före-målen. Alltid utan resultat.
 


För ett år sedan tog jag saken i egna händer. Skrev ett brev till Meja (artisten) och undrade om hon kunde hjälpa mig att komma i kontakt med Al, som jag visste var en släkting till henne. 


Meja mailade tillbaka. Jag började drömma om att fråga ut Al över en kaffe & bulle. 

Al visade sig dock vara en 76-årig västkustbo för trött för besök. Vi bestämde att jag skulle skicka frågor till Meja för vidarebefordring.

Häromdagen kom ett mail med svar i bifogat word-dokument. Julafton för en sån som jag.

Nedan följer något att läsa för dig som är lika förtjust i Lena och Al's alster som mig.

 VAD JAG LYCKATS TA REDA PÅ OM 
 AL OCH LENA EKLUND: 

Al Eklund föddes och växte upp i Gävle 1936. Han visste tidigt att han ville arbeta kreativt.

Han sökte till Beckmans Reklam och Designskola i Stockholm. En privat skola, grundad 1939 av Anders Beckman och Göta Trägårdh, vars syfte var att verka som ett fritt och kreativt alternativ till den statliga Konstfacksskolan.

Grundarna, liksom skolans lärare, var yrkesverksamma inom branschen. Anders Beckman var reklamtecknare och konstnär, Göta Trägårdh framgångsrik textilkonstnär.

Al blev antagen. Vid denna tid gick även Göta Trägårdhs dotter Lena på skolan, Al's blivande designpartner och sedermera även fru.

                     - Anders Beckman -

                     - Göta Trägårdh -

               - Modeskiss av Göta Trägårdh -

"Jag och Lena teamade ihop oss och Lenas mor, Göta Trägårdh, hjälpte oss in i branschen med sina kontakter. Vi var inriktade på att designa produkter som kunde sälja, så vi kunde börja tjäna lite stålar".

"Vi startade snart ett samarbete med STOBO, Stockholms Bomullsbinderi, beläget på Skeppsbron. Det var där vi designade våra första produkter. Tyger, kuddar, gardiner och barnkläder som bla kom att säljas på NK", berättar Al för Meja över telefon.
Lena och Al hade hört talas om en man i Danmark, en duktig producent vid namn Laurids Lønborg. Lenas bror bodde i Köpenhamn och letade reda på Laurids.

Planen var att försöka få till ett samarbete för att tillverka produkter i andra typer av material än tyg, som plast, plåt och papper.

          - Laurids Lønborg Logotyp -

"Vi kom i kontakt och beslutade att ses. Redan på första mötet fann vi varandra. Laurids var affärsmässigt driftig men kanske inte så konstnärlig. Alla som kände honom väl kallade honom Sunny".

"Sunny hade en hel del kontakter som vi kunde arbeta med. Han var skicklig och förhandlade över hela världen för att få fram rätt produkter".

Tillsammans med Sunny kom Lena och Al att ta fram en uppsjö av föremål under det sena 60-talet och tidiga 70-talet. Allt från burkar och termometrar till glasunderlägg och muggar. Föremål som inspirerat många av dagens verksamma formgivare.


"Produktionen och distributionen skedde 'en masse' vilket hade avgörande betydelse. När folk fick höra talas om de jättelika långtradarna med produkter från Ryssland, Finland och Japan blev det ett speciellt snack runt det hela. Snart fanns våra produkter att köpa i alla större, välsorterade butiker", förklarar Al.


Efter en tid ville Laurids fokusera produktionen på plast, vilket inte var Lena och Al's första hands val.

"Ibland gjorde han som vi sa, ibland inte. Vissa gånger hade han redan investerat i ett material och då fick vi helt enkelt köra på det. Tyvärr gick Laurids bort alldeles för tidigt..."


Under 70-talet bodde och verkade Lena och Al under en period i New York. Där tillverkade de mönster till tyger och tapeter samt jobbade med egna konstprojekt.

      - Omslag av Al Eklund till "Bröllopsboken" 1970 -

                 - Bröllopsbokens baksida -

Under 80 och 90-talet arbetade Al i huvudsak som AD på egen byrå med både svenska och internationella kunder. Parallellt med formgivningen har han alltid målat och ägnat sig åt konst i olika uttryck och media.

2007 gick Lena Trägårdh bort, 72 år gammal.

     - Al Eklund - Copyright © 2012 Sevensistersnetwork

(Här vill jag avsluta med en bild på Lena och Al från då det begav sig. Meja ska försöka få fram en)

Copyright © 2012 Helena Viale

16 kommentarer:

 1. Åh fina saker. Och så bra du är tillbaka. Gott nytt!

  SvaraRadera
 2. Jag har en tavla målad av Lena och skänkt till min far Gusten på hans födelsedag 1962. Jag skickar gärna en bild. Tavlan kan vara till salu om jag får ett bra bud. Gun Karlsson
  gun.karlsson@bjarenet.com

  SvaraRadera
 3. Har dessutom en tavla av Göta Trädgårdh troligen föreställande den s.k Ödegården som jag tror familjen hade som sommarhus och som senare Lena o Al verkade i. Kan även sända en bild på denna och den är också till salu.
  Gun Karlsson

  SvaraRadera
 4. Så roligt att få läsa om detta! I min mans barndomshem fanns Pomona i rött och orange som köksgardiner, som hängdes fram vid jul. Gardinerna finns kvar men något slitna. Vi visste ingenting om Lena och Al, utan googlade oss fram hit. Nu inser jag att jag haft flera av deras produkter genom åren. Grönsaksmuggarna på dina bilder blev jag väldigt förtjust i. Vet du om de är i plast eller i porslin? Funderar på att försöka få tag i dem.
  Ann W

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att du hittade hit! Muggarna är i plast. Vad jag vet så har de ej gjort något i porslin. Grönsaksmuggarna är helt fantastiska, dock har jag aldrig sett några i verkligenheten.

   Hälsningar Helena

   Radera
 5. Hej!
  Tack för den fina och intressanta informationen om Lena och Al Eklund. Jag har precis köpt min första burk!! Jag har länkat till din blogg från min www.40plus.me

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Tack för länken : )
  Var inne och tittade på din blogg, det var minsann ett riktigt fint exemplar av Laurids-burk du hittat, min favoritburk dessutom!

  Hälsningar Helena

  SvaraRadera
 7. Hej! Länkade till din blogg efter mitt (första) inlägg om Lena&Al, tror det kan bli fler med tiden... H.Monica

  SvaraRadera
 8. Vad intressant! Tack för arbetet med att få fram viktig information om Lena och Al Eklund!

  SvaraRadera
 9. Tack för denna fina kavalkad av bilder och information.

  SvaraRadera
 10. Underbar läsning för en vetgirig retronörd som jag! Tack för att du delade med dig !

  SvaraRadera
 11. Some appreciation of the fantastic information presented in the blog post above. Thank you again!

  https://printappreciationsociety.wordpress.com/2015/05/19/laurids-lonborg/

  SvaraRadera
 12. tack för all denna intressanta information

  SvaraRadera
 13. Kul att se din hemsida, Lena var min faster och jag växte upp med Lenas och Al´s design och min farmor Götas tyger. Det är så roligt att det fortfarande finns intresse idenas design. Hör av dig om det är något du vill veta! Hälsningar Li som har bott på gården i Ranarpsstrand i snart 30 år

  SvaraRadera
 14. I tonåren bodde min sommarkompis i en länga på gården i Ranarp på Bjärehalvön. Al och Lena hade den andra längan och Göta Trägårdh den tredje. Jag älskade att vistas där bland tavlor på tork, provtryckta tyger och spännande konstnärer som besökte gården. Mysiga kärleksteckningar från Lena till Al, fanns ibland uppsatta på väggarna. Al ritade en sjöjungfru till mig 1960 och den hänger på väggen hos ett av mina barnbarn. Lenas sista utställning i Förslöv, var en blandning av hennes egna och Götas alster.Kort därefter var hon död. Så sorgligt. Roligt att läsa Li:s blänkare av den 6 december 2015./ Christina Andersson

  SvaraRadera